top of page
  • Writer's picturefilmskimoljci

Hana, Hano, Hanice

Kratki igrani film mladih zagrebačkih redatelja Karla Voriha i Marka Bičanića. Film je dobitnik i nekoliko nagrada među kojima se ističu nagrada za Najbolji hrvatski kratki film - Filmska revija mladeži i Four River Film Festival 2016., Jahorina Film Festival – Najbolji film 2016., te Dubrovnik Film Festival – Grand Prix nagrada 2016.


 



Hana, Hano, Hanice

igrani; kratkometražni; HR, 2016.

Režija: Karlo Vorih, Marko Bičanić

Scenarij: Karlo Vorih, Marko Bičanić

Kamera: Marko Bičanić

Montaža: Karlo Vorih, Marko Bičanić

Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec

Kostimografija: Veronika Milinović


Uloge: Lidija Penić Grgaš, Ian Tomljenović, Anton Malbašić

Producent: Igor Jelinović, Aleksandra Giljević

Produkcija: Blank


Festivali i nagrade

Pulski filmski festival 2016.

Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016.

Međunarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema 2016.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival 2016. – Najbolji hrvatski kratki film

Jahorina Film Festival 2016. – Najbolji film

Dubrovnik Film Festival 2016. – Grand Prix



 

Radnja filma: Hana i njezino malo društvo vole ludovati. Oni su mlada trojka čije se prijateljstvo temelji na flertu te plitkim i površnim razgovorima. Ludilo traje sve dok jedne večeri njihovo bezbrižno tinejdžersko flertovanje ne preraste u nešto više, a to nije ljubav.


Napomena: Prije nego što zajednički pogledate film, preporuka je da ga prvo roditelj samostalno pogleda i procijeni je li ovakav sadržaj prihvatljiv za njegovo dijete.


Preporučena dob za gledanje: 16+


Prijedlog aktivnosti prije gledanja filma:


S vašim tinejdžerom možete započeti razgovor o tome kako provode svoje slobodno vrijeme, kako izgledaju njihovi izlasci s prijateljima. Otvoreno s njima razgovarajte o konzumaciji alkohola, cigareta i ostalih opijata, te međusobnim odnosima unutar njihovog kruga prijatelja.

Neki od sljedećih materijala vam mogu poslužiti kao poticaj za razgovor.


Promotrite galeriju fotografija:






Komentirajte prikazane fotografije/plakate. Što uočavate? Potaknite ih da izraze svoje mišljenje o prikazanom. Neka iskažu što im pada na pamet kada netko kaže ovisnost, odnosno što je to ovisnost? Postoji li fizička i/ili psihička ovisnost? Koje bi povezali s fizičkom, a koje s psihičkom?

Što misle jesu li oni ili ljudi u njihovom okružju ovisni o nečemu? Mobitelu, cigaretama, hrani, televiziji, alkoholu...






Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je duševno, a ponekad i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti.


Kako razviti svoj stav i oduprijeti se bilo kakvim pritiscima okoline i vršnjaka?



Kako to izgleda u jednom večernjem izlasku grupe prijatelja, pogledajte zajedno u hrvatskom kratkometražnom filmu Hano, Hani, Hanice redatelja Karla Voriha i Marka Bičanića.

Film pogledajte na poveznici platforme Croatian.film.

Prijedlog aktivnosti nakon odgledanog filma:


Film otvara mnoge teme za razgovor. Prvo razgovarajte o nekom općem dojmu i doživljaju filma. Kako su se osjećali? Je li prikazana situacija njima bliska? Imaju li ovakvo iskustvo noćnog izlaska?


Možete s djetetom podijeliti i neka vaša iskustva izlaska dok ste bili tinejdžeri. Kako ste vi provodili svoje slobodno vrijeme s prijateljima? Je li ono sadržavalo konzumaciju alkohola, cigareta i sl. Budite otvoreni i iskreni, možete im ispričati po jedno pozitivno i negativno iskustvo.


Kakva je atmosfera u filmu? Kakav je govor i ponašanje likova? Odgovara li to nekoj njihovoj realnosti? Jesu li vam glumci bili prirodni i uvjerljivi?


Što misle o ovakvom ponekad besciljnom druženju i trošenju slobodnog vremena koje ponekad završi i nekim negativnim iskustvom. Uključuje li svaki izlazak i druženje s vršnjacima alkohol, cigarete ili neku drugu vrstu opijata? Jesu li se ikada osjećali da zbog društva moraju nešto popiti ili probati?

Potaknite ih da s vama podijele neka negativna iskustva ukoliko su ih imali, jesu li možda nešto slično doživjeli kao likovi u filmu? Kako su doživjeli odnos muških likova prema ženskom liku u filmu?


Na čemu se temelji njihovo prijateljstvo? Jesu li u pitanju flert, te plitki i površni razgovori? Ludilo traje sve dok jedne večeri njihovo bezbrižno tinejdžersko flertovanje ne preraste u nešto više, a to nije ljubav. Što se dogodilo?


Kako su doživjeli scenu neželjenog fizičkog kontakta i "nasrtaja" na djevojku i njezino odbijanja nametnutog fizičkog dodira? Kako bi oni reagirali u toj situaciji?

Što misle što znače isprazni odnosi? Jesu li to vidjeli među odnosima i likovima u filmu? Kako tumače pjesmu na kraju filma? Kako bi tekst pjesme povezali sa filmom? Što znači da za ljubav treba imati dušu?

Na kraju s njima možete ponovno ponoviti razgovor o temi: Kako razviti svoj stav i oduprijeti se bilo kakvim pritiscima okoline i vršnjaka?





Pročitajte zanimljiv intervju s glavnom glumicom filma Lidijom Penić Grgaš.






Poslušajte pjesmu s kraja filma - Atomsko sklonište: Treba imat dušu



U nastavku možete pogledati na navedenim poveznicama i ostale tekstove koji vam mogu vam poslužiti kao dodatan materijal za aktivnosti i razgovor.


56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page