top of page
  • Writer's picturefilmskimoljci

Mucica: kratkometražni igrani film

Kratkometražni igrani film Mucica jedna je od šest priča o ljubavi i obitelji u današnjem Zagrebu iz omnibusa Zagrebačke priče vol.2, nastalog 2011. u produkciji Propeler Filma. U nastavku pogledajte film i prijedlog aktivnosti.


 


Mucica Hrvatska| 2012. | igrani kratkometražni film | 11'20" | boja segment omnibusa Zagrebačke priče vol. 2 Režija: Aldo Tardozzi Scenarij: Aldo Tardozzi Uloge: Janko Rakoš, Hana Hegedušić, Aleks Rakoš, Ema Ursula Stojković, Nikša Butijer, Ingeborg Appelt i Bojan Navojec.


Kratkometražni igrani film Mucica jedna je od šest priča o ljubavi i obitelji u današnjem Zagrebu iz omnibusa Zagrebačke priče vol.2, nastalog 2011. u produkciji Propeler Filma. Film je dobio posebnu nagradu žirija na 12. Tabor film festivalu te Zlatnu uljanicu – nagradu Glasa koncila za promicanje etičkih vrijednosti na 22. Danima hrvatskog filma.

Radnja filma: Dječak Tvrtko prvi puta odlazi samostalno u školu. Roditelji njegov odlazak proživljavaju na sebi svojstven način. Napomena: Prije nego što zajednički pogledate film, preporuka je da ga prvo roditelj samostalno pogleda i procijeni je li ovakav sadržaj prihvatljiv za njegovo dijete.

Preporučena dob za gledanje: 12+

Prijedlog aktivnosti prije gledanja filma: Prije gledanja filma s djecom razgovarajte o tome što je nadimak, kome i kada ga dajemo? Imate li i vi možda nadimke unutar obitelj? Ako imate, prokomentirajte njihova značenja. Možete zajedno istražiti imaju li neke poznate osobe nadimke (npr. sportaši ili glumci) te mogu li i gradovi nositi određeni nadimak?

U nastavku pogledajte fotografije i pokušajte odgonetnuti koji je nadimak prikazane osobe ili grada? Potom prokomentirajte ima li taj nadimak određenu simboliku i što misle zašto je ta osoba ili grad dobila takav nadimak? Fotografije osoba: Goran Ivanišević, Dražen Petrović, Michael Jordan, Vedran Ćorluka


Fotografije gradova: Pariz, Zagreb, New York, Rim

Nakon ovih uvodnih razgovara i igara, najavite gledanje filma Mucica u kojem će upoznati dječaka Tvrtka.

Tvrtko prvi puta odlazi samostalno u školu. Tvrtko je mamina i tatina "mucica" za koju bi oni učinili sve. Saznajmo kako je prošao put do škole u filmu Mucica, redatelja Alda Tardozzija.



Film možete pogledati i na platformi Croatian.film. Prijedlog aktivnosti nakon odgledanog filma:

Prokomentirajte prve dojmove. Kakve osjećaje je film pobudio? Kakvi su doživljaji, atmosfera? Je li vas nasmijao? Što je u filmu bilo smiješno? Objasnite im pojam komedije. Što znači da komedija razotkriva nesavršenosti ljudske prirode? Kako je to prikazano u filmu? Prisjetite se nekih možda sličnih situacija iz vašeg svakodnevnog obiteljskog života. Potom možete zajednički ispričati filmsku priču, tj. tijek događaja u filmu. Svakako prokomentirajte likove majke, oca i Tvrtka te kako i na koji način su se oni nosili sa svime što ih je u jednom danu snašlo. Kakvo je bilo njihovo ponašanje i govor? Jeste li primijetili glazbu, na što vas je podsjetila? Teme o kojima možete razgovarati, a koje se provlače kroz film su: samostalnost, briga o sebi i drugima, videoigre, sigurnost u prometu, roditeljski strahovi, ideali ljepote, psovke u govoru... Na kraju neka dijete iskaže što je naučilo iz ovog filma, kakvu poruku i osjećaj će pamtiti i vezati uz film Mucica. Možete se zajedno prisjetiti prvog dana odlaska u školu, te ga nacrtati u obliku stripa. U nastavku možete pogledati na navedenim poveznicama i ostale tekstove koji analiziraju film Mucica. Mogu vam poslužiti kao dodatan materijal za aktivnosti.







135 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page