top of page
  • Writer's picturefilmskimoljci

Knjiga ili film: William Gerald Golding

Ovoga tjedna predstavljamo britanskog autora sir Williama Geralda Goldinga (Newquay, 19. rujna 1911. - Perranarworthal, 19. lipnja 1993.).



Sir Golding bio je britanski novelist i pjesnik koji se okušao i u pisanju drame. Iako autorom mnogih djela, ostati će najpoznatiji po svom romanu prvijencu „Gospodar muha“ (Lord of the Flies) objavljenom 1954.




„Gospodar muha“ roman je koji nam donosi pomalo distopijsku i apokaliptičnu priču o skupini dječaka koji pokušavaju preživjeti na udaljenom nenaseljenom otoku i o njihovim pokušajima da organiziraju hijerarhiju i uspostave pravila preživljavanja. Individualci, grupni igrači, nasilnici i žrtve, razmišljanja o tome što je moralno, a što ne, što racionalno, a što iracionalno neki su od osnovnih misli koje otkrivamo prateći razvoj odnosa u zajednici. Osnovna tema „Gospodara muha“ pronalazi svoju ravnotežu (u prenesenom smislu) između želje za civilizacijskom harmonijom i one malo mračnije – želje za vlašću.



Neke od analiza romana pročitajte na:



 

Tematski i alegorijski izazovan tekst doživio je dvije ekranizacije. Prva datira iz 1963. godine u režiji Petera Brooka.


Gospodar muha: Lord of the Flies (1963)


Režija: Peter Brook Scenarij: William Golding Uloge: James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards, Roger Elwin



Više o filmu: IMDB

Druga ekranizacija iz 1990. godine u režiji Harryja Hooka postala je pravi filmski klasik i preporuka za sve ljubitelje distopijskih tema. Vjerno prateći romaneskni predložak, donosi napete situacije vjerno ocrtavajući Goldingove likove i situacije u kojima ih zatičemo.

Gospodar muha: Lord od the Flies (1990)

Režija: Harry Hook

Scenarij: William Golding, Jay Presson Allen

Uloge: Balthazar Getty, Chris Furrh, Danuel Pipoly, James Badge Dale, Andrew Taft, Edward Taft, Gary Rule, Terry Wells, Braden MacDonald, Angus Burgin, Martin Zentz, Brian Jacobs




Više o filmu: IMDB;

 

Za Rites of Passage dobio je nagradu Booker 1980., dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1983., a za svoj rad i zasluge proglašen je vitezom 1988. Časopis Times je 2008. godine uvrstio Goldinga na popis „50 najvećih britanskih autora nakon 1945.“ na kojem je zauzeo visoko treće mjesto.



U nastavku pogledajte i poslušajte zanimljivosti iz autorova života!









I za kraj ovotjedne preporuke, prava poslastica! Poslušajte zvučnu knjigu Gospodar muha, a pripovijeda je sam autor, uz besplatno razdoblje od 30 dana.

153 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page